Opt sfaturi pentru protecția datelor personale

Opt sfaturi pentru protecția datelor personale


Ce sunt datele personale?

- Nume, prenume
- Data nașterii
- IDNP-ul
- Adresa
- Date de contact: email, nr. de telefon
- Datele de locație
- Istoricul căutărilor web
- Adresa IP

Utilizarea serviciilor digitale presupune deseori împărtășirea datelor personale cu entități de stat și private. Însă există pericolul ca ele să ajungă la persoane cărora nu le-ai dat acordul pentru a le utiliza, prin sustragerea lor ilicită din baze de date, sau vânzarea pe piețe secundare de către aplicațiile pe care le utilizezi. Odată obținute de infractori, datele personale pot fi folosite împotriva ta în diverse cazuri, de la cele relativ benigne ca publicitatea personalizată, până la situații criminale precum furtul de identitate sau al datelor bancare. Pentru a te proteja, poți întreprinde câteva acțiuni simple:

1. Folosește parole puternice

- Creează parole de cel puțin 8 caractere, combinând majuscule, minuscule și caractere alfanumerice (semne de punctuație și simboluri matematice).
- Evită folosirea unor cuvinte cunoscute, îndeosebi date personale precum nume, prenume și zile de naștere.
- Optează pentru opțiunile de autentificare cu mai mulți factori (parolă + token).
- Modifică parolele cel puțin o dată la 90 de zile și nu deconecta funcționalitatea de modificare forțată a parolei din cadrul sistemelor informaționale.
- Nu stoca parolele in notițele telefonului sau în alte aplicații neprotejate.

2. Optează pentru autentificarea dublă

Combină parolele cu autentificarea prin coduri de securitate recepționate prin SMS. Unde este posibil, optează pentru opțiuni mai sigure precum autentificarea prin amprenta digitală sau FaceID.

3. Actualizează regulat programele și aplicațiile

Menține la zi sistemele de operare, programele antivirus și aplicațiile mobile. Programele reînnoite te vor proteja împotriva ultimelor tentative de atac.

4. Instalează programe și aplicații doar din surse de încredere

Nu descărca programe și aplicații mobile necunoscute sau din surse neoficiale.

5. Protejează dispozitivele tale

- Setează parole puternice dispozitivelor tale.
- Evită să utilizezi calculatoarele publice pentru operațiuni personale.
- Șterge regulat cache-ul (istoricul căutărilor și cookies) din browser.
- Nu lăsa dispozitivele tale nesupravegheate: deloghează-te din calculatorul de serviciu când părăsești biroul.

6. Evită să te conectezi la rețele Wi-Fi necunoscute, accesibile public.

Rețelele Wi-Fi publice pot fi folosite pentru a colecta toate activitățile tale online și pot oferi infractorilor acces la date personale.

7. Nu accesa link-uri necunoscute

Nu da click pe link-uri din mesaje SMS, email-uri sau platformele de mesagerie precum Messenger, Viber, WhatsApp și Telegram. Link-urile de la necunoscuți sunt cel mai probabil purtătoare de viruși. Accesându-le poți infecta dispozitivul tău și oferi hackerilor acces la date sensibile. În unele cazuri, escrocii pot sparge contul persoanelor tale de contact și expedia un mesaj periculos din numele lor. Verifică prin alte mijloace autenticitatea mesajelor.

8. Configurează setările de confidențialitate

Dacă ai conturi pe rețele de socializare, persoanele rău intenționate pot afla detalii precum datele tale de contact, adresa, numele persoanelor dragi și chiar banca ce te deservește. Aceste informații pot fi folosite ulterior pentru a sparge alte conturi sau în fraude online mai sofisticate precum mesaje sau apeluri aparent din partea băncii pentru a te determina să transferi bani pe un cont fals.
     - Nu împărtăși detalii personale pe rețele de socializare.
     - Configurează setările de confidențialitate pentru a restricționa accesul terților la postările tale și a minimiza datele colectate de platforme.

Поделиться на Facebook