OTP Bank Moldova anunță rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2024

OTP Bank Moldova anunță rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2024

•  OTP Bank a înregistrat în primul trimestru al anului 2024 un profit net de 126.4 milioane MDL, cu o rentabilitate a activelor de 3.30% și o rentabilitate a capitalului de 16.02%.

• Profitul operațional a atins valoarea de 149.2 milioane MDL.

• Veniturile nete din dobânzi au însumat 175 milioane MDL.

• Banca își menține poziția pe piață aferentă volumelor creditelor.

OTP Bank Moldova a înregistrat un profit net de 126.4 milioane MDL în primele trei luni ale anului 2024, susținut de venituri solide și cheltuieli administrative optime.

Profitul operațional înregistrat în primul trimestru al anului 2024 a fost de 149.2 milioane MDL, în diminuare cu 43.9%, față de aceeași perioadă a anului trecut, trend similar cu evoluția venitului net din dobânzi (-41.5%) ca urmare a diminuării ratei de bază medii de la 17.9% în trimestrul 1 al anului 2023 la 4.4% în trimestrul 1 al anului 2024.

Rata creditelor neperformante a crescut cu 96 puncte de bază față de finele anului 2023, determinată de relansarea creditării argumentată de îmbunătățirea climatului macroeconomic.

Banca își menține poziția pe piață aferentă volumelor la credite concentrându-se pe creditarea sustenabilă și utilizarea eficientă a resurselor, atât a deponenților, cât și a instituțiilor financiare internaționale.

În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 20 miliarde MDL, în diminuare cu 6% față de nivelul înregistrat la sfârșitul anului 2023, ca urmare a optimizării structurii bilanțiere.

OTP Bank Moldova a consemnat o profitabilitate solidă, înregistrând o rentabilitate a activelor de 3.30% (media pe sistem 2.10%) și o rentabilitate a capitalului de 16.02% (media pe sistem 12.12%).

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 23.81% (-143 puncte de bază comparativ cu sfârșitul anului 2023).

În primul trimestru al anului 2024, OTP Group a înregistrat un profit net de 615.3 milioane euro, cu 26% mai mult decât în trimestrul I al anului precedent iar ROE a atins 22.7%* . În Q1 2024 toate subsidiarele grupului au înregistrat profit, contribuția lor la profitul net al grupului fiind de 74%. Raportul complet al OTP Group poate fi consultat aici.

OTP Bank Moldova, subsidiară a OTP Group din anul 2019, este un furnizor integrat și universal de servicii financiare. Cu o abordare definită prin responsabilitate, angajament și profesionalism, OTP Bank înțelege nevoile clienților și contextul actual al pieței, și este un partener financiar de încredere în furnizarea de servicii financiare. OTP Bank se situează pe poziția a treia, după active, în clasamentul instituțiilor bancare din Moldova, potrivit datelor BNM.

OTP Group este unul dintre grupurile bancare cu cea mai rapidă creștere și unul dintre liderii din regiunea Europei Centrale și de Est, cu un indicator de profitabilitate remarcabil și o poziție stabilă de capital și lichiditate. Cu peste 41.000 de angajați în prezent, în 12 țări din regiunea ECE și Asia Centrală, Grupul oferă servicii financiare universale pentru peste 17,5 milioane de clienți și este lider de piață în Ungaria, Bulgaria, Serbia, Muntenegru și Slovenia.

*Începând cu trimestrul I 2024, a fost efectuată o schimbare importantă de metodologie. Pentru a avea un set comparabil de statistici, indcatorii trimestrul I și trimestrul IV 2023, sunt prezentate în raportul Grupului atât sub vechea metodologie, cât și în cea nouă. Componentele bilantului nu au fost însă afectate de aceste modificari, le-am aplicat doar pentru elementele de P&L și indicatorii financiari derivați din acestea.

Distribuie pe Facebook